Zorgeloos vergunningsvrij bouwen

[19-09-2011 | 3075 views]

Je kunt tegenwoordig veel vergunningsvrij bouwen, maar vaak is niet duidelijk wat nu wel en wat niet mag. Onze nieuwe BOR-tekening laat exact zien wat je waar vergunningsvrij mag bouwen in jouw specifieke situatie!
Zo behoren discussies met de gemeente of buren vanaf nu tot het verleden…

Vergunningsvrij bouwen is sinds 2,5 jaar opgenomen in de BOR (Besluit OmgevingsRecht). In een lijvige wettekst zijn alle regels en uitzonderingen omschreven voor het vergunningsvrij bouwen van onder andere:

► éénlaagse aanbouwen (uitbreiding woonkamer, keuken, e.d.)
► éénlaagse bijgebouwen (tuinhuisjes, tuinkamers, e.d.)
► dakkapellen
► tuinmeubilair (pergola’s, e.d.)
► een buitenzwembad
► erfafscheidingen

Sommige onderdelen mag je zonder voorwaarden vergunningsvrij bouwen, maar de meeste uitbreidingen zijn afhankelijk van de originele situatie en het specifieke vigerende bestemmingsplan.

Hoe weet je nu precies wat wel en niet mag?
Je kunt natuurlijk naar de gemeente gaan om dit na te vragen. Het blijkt vaak moeilijk om precies uit te leggen wat je wilt bouwen. De gemeente zal dan ook meestal de veilige oplossing kiezen en vragen om een uitgewerkt plan in te dienen (met bijbehorende legeskosten)…

>Omdat wij vaak vragen krijgen over vergunningsvrij bouwen hebben wij de BOR-tekening ontwikkeld. Dit is een overzichtelijke situatietekening van jouw specifieke woning of bedrijfspand waarop precies staat aangegeven welke bouwwerken je waar op je kavel mag bouwen zónder bouwvergunning.

Géén uitgewerkte plannen met kostbare berekeningen, welstandsperikelen én dure legeskosten, maar direct beginnen!

BOR-tekening in functionerende Adobe Viewer.BOR-drawing in live Adobe Viewer.
 
Vergunningsvrij bouwen betekent niet dat je bouwplannen niet aan het bouwbesluit hoeven te voldoen…
Je bent zelf verantwoordelijk voor een veilig, gezond en energiezuinig bouwwerk. Een gedegen bouwkundig plan is dus zeker aan te raden, zo kun je ook goede afspraken maken met je aannemer en voorkom je budgetoverschrijdingen
Uiteraard kunnen wij ook deze werkzaamheden verzorgen, zodat je zorgeloos vergunningsvrij kunt bouwen!

Meer weten? Neem direct contact met ons op!