Panta Rhei Venlo

[21-10-2011 | 4853 views]

Locatie

Zuidsingel Venlo

Opdrachtgever

Antares Tegelen

Programma

Nieuwbouw van ruim 6.800m2 woningen en commerciële ruimten

Link

appartementen Rodestraat Venlo

Toelichting

πάντα ῥεῖ (Panta Rhei, “Alles stroomt [niets blijft zoals het is]” Heraclitus 540-480 v.Chr.) is een binnenstedelijke herstructureringsopgave in Venlo-Zuid (Zuidsingel, Roermondsestraat, Rodestraat) met 55 gedifferentieerde woningen en 2 commerciële ruimten.>

Binnen het bestaande stedelijk weefsel en langs de historische rooilijnen is de gebouwenstructuur zorgvuldig ingepast. Eigentijds vormgegeven met een robuuste straatwand en frivole massaopbouw als setback met zinken tongewelf.

Nauwkeurig afgestemd op de behoefte van de bewoners is een gedifferentieerd aanbod van zeer verschillende woningen en twee commerciële ruimten gerealiseerd. Een eigen ruime parkeerplaats op het afgesloten achterterrein, bereikbaar via een onderdoorgang, zorgt voor een aanzienlijke reductie van de parkeerdruk in de wijk.

Het duurzaamheidsconcept is als een maatpak specifiek voor dit project ontwikkeld. Zo is een ‘Energiedak’ toegepast als warmte- en koude-collector in combinatie met elektrische warmtepompen én warmte/koudeopslag in de bodem. Dit biedt voldoende energie voor tapwater, ruimteverwarming en –koeling.

Resultaat: een EPC van 0,54 en CO2-reductie van 78.900 kg/jaar, gelijk aan CO2 vastlegging van ruim 2900 wilgenbomen.