Passiefhuis, de nieuwe standaard bij nieuwbouw én renovatie?!

[10-11-2013 | 9285 views]

Bij alle projecten streven we naar een zeer hoog ambitieniveau op gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Zowel bij nieuwbouw als renovatie vormt het passiefhuis-concept hierbij steeds vaker de basis.

Het basisuitgangspunt bij passiefhuizen is een totale energiebehoefte voor verwarming van maximaal 15 kWh/m². Voor een woning van 100m² zou slechts een haarföhn voldoende zijn voor de ruimteverwarming.
Deze minimale warmtebehoefte wordt gerealiseerd door enerzijds de warmteverliezen tot een minimum te beperken (hoogwaardige isolatie Rc=8-10, drie-dubbele beglazing, luchtdichte details) en anderzijds maximaal gebruik te maken van passieve zonne-energie (grote raamopeningen mét zonwering op het zuiden).

Uit onze ervaring blijkt een nieuwbouw-woning relatief eenvoudig uit te voeren als een passiefhuis. Raamopeningen op het zuiden, dikke isolatiepakken én luchtdichte detaillering kunnen eenvoudig in het ontwerp worden ingepast.

Steeds vaker passen wij ‘betonskeletbouw’ toe, waarbij het woningcasco uit enkel prefab-betonnen elementen mét isolatie bestaat. Zelfs een hellend dak wordt met deze elementen gemaakt, waardoor -binnen een zeer korte bouwtijd- een superdichte én zwaar geïsoleerde woning wordt gerealiseerd. Op deze wijze gerealiseerd hebben wij diverse projecten gerealiseerd, zoals in Berg en Terblijt.

Ook bij renovatie kiezen wij samen met onze klanten meer en meer voor het passiefhuis-concept, zowel bij gestapelde- als grondgebonden woningen.
De bestaande oriëntatie van de ramen kan de optimalisatie van passieve zonne-energie beperken. De gebouwschil kan echter wel worden aangepakt en tot passiefniveau worden gebracht. Een nauwkeurige detaillering waarbij koudebruggen volledig worden ingepakt is van cruciaal belang; het effect van warmtelekken is bij passiefhuizen nóg groter dan reguliere woningen…

Zelfs bij energieneutrale- en energieproducerende gebouwen nemen wij het passiefhuis als basisconcept. De zeer beperkte energievraag kunnen we middels geïntegreerde zonnecollectoren én PV-panelen eenvoudig op locatie opwekken.

Meer weten? Wij maken graag persoonlijk kennis om ook van jouw woning of woongebouw een passiefhuis te maken!

Tags: