Het gelukkigste kantoor van Nederland

[01-02-2018 | 3266 views]

Een werkplek die je mentale- en fysieke gezondheid verbeterd en waar je je echt gelukkiger voelt. Dat was de ontwerpuitdaging voor de transformatie van het introverte jaren ’70 kantoor van GGD Zuid-Limburg in Heerlen.

In ieder aspect van het gebouw is ‘geluksarchitectuur’ het centrale thema. Het resultaat is een eigentijdse, dynamische, groene en transparante werkomgeving die een maximale bijdrage levert aan het welzijn en geluk van de gebruikers.

Return on investment

Een gezond en gelukkig kantoor sluit bij uitstek aan bij de principes van de Gemeentelijke GezondheidsDienst – maar zou eigenlijk het leidend motief moeten zijn bij ieder gebouwontwerp.

Resultaat is een gezondere en gelukkigere medewerker die tot 20% productiever is én minder verzuimt; zo betaalt deze investering in gezondheid zich tot wel 20 keer terug in totale kantoorkosten!

Hoe maak je nu een gebouw ‘gelukkig’? Naast een optimale fysieke werkomgeving (klimaat, luchtkwaliteit akoestiek) is het stimuleren van beweging en ontmoetingen van cruciaal belang. Bovendien dient het gebouw een dynamische beleving te bieden, afwisselend prikkelend en ontspannend.

Greenlounge

De belangrijkste architectonische ingreep is het toevoegen van een nieuw riant trappenhuis en vides binnen een transparant volume aan de voorzijde van het gebouw.
Medewerkers worden dus maximaal gestimuleerd om de trap de nemen in plaats van de lift om zich te verplaatsen tussen de 7 verdiepingen.

Gekoppeld aan dit open stijgpunt bevindt zich de Greenlounge, een aantrekkelijk vormgegeven informele ontmoetingsplek –badend in het groen- die doorloopt over alle verdiepingen.

Activiteit-gerelateerd-werken

Binnen het kantoor is activiteit-gerelateerd-werken het credo. Alle bureaus zijn uitgevoerd als zit-stabureaus en er zijn verschillende coupézitjes, loungebanken, leestafels en zelfs fietsbureaus om maximaal dynamisch werken te faciliteren.

Klimaat en akoestiek

Het binnenklimaat kent de hoogste comfortklasse door ruime daglichttoetreding, toepassing van klimaatplafonds in combinatie met dubbele ventilatiedebieten en zonwerende beglazing.
Daarnaast is de ruimteakoestiek geoptimaliseerd en zijn de spreekkamers afgeschermd met zwaar geluidsisolerende glazen wanden.

Natuurlijk groen

Het interieur biedt een stress-reducerende werkomgeving met natuurlijke materialen (o.a. zeer duurzaam geproduceerd bamboehout) en is gelardeerd met maar liefst 280 strekkende meter beplanting.

Het vele groen vangt fijnstof en CO2, produceert zuurstof, reguleert luchtvochtigheid, absorbeert geluid én biedt bovendien een stress-reducerende werkomgeving!

Geïnspireerd om ook een gelukkige (werk)omgeving te realiseren? Lees hier verder of neem direct contact met ons op!

Zie ook: kantoor GGD ZL en RAV Heerlen
Zie ook: kantoor GGD ZL Heerlen interieur