Mijnwaterinfocentrum Heerlerheide

[21-10-2011 | 5329 views]

Locatie

Corneliusplein Heerlerheide

Opdrachtgever

Weller / Mijnwater b.v.

Programma

Inrichting 150m2 mijnwaterinformatiecentrum

Links

Cultuurcluster Heerlerheide
Cultuurcluster Heerlerheide interieur

Toelichting

Met Mijnwater als duurzame energiebron heeft Heerlen een wereldprimeur! Uit de voormalige steenkolenmijnen in Zuid-Limburg wordt warm water opgepompt uit twee geboorde bronnen op 700m. diepte én koud water uit twee bronnen op 250m. Dit water wordt vanaf de bronnen via een ondergronds netwerk gedistribueerd naar de energiecentrale in Heerleheide. Daar wordt de energie uit het water gehaald en gebruikt voor het verwarmen en koelen van woningen, winkels en voorzieningen in het volledige nieuwe centrum van de wijk Heerlerheide.

Het Mijnwaterinfocentrum is ingericht ín het gebouw waar zich de Mijnwater-energiecentrale bevindt. Dit is bovendien het eerste gebouw ter wereld, dat gebruik maakt van Mijnwater: Cultuurcluster Heerlerheide!

Het basisconcept van de permanente expositie is een enorme vrijstaande constructie van rode en blauwe buizen als symbool voor het warme- en koude water. Aan deze constructie zijn informatiepanelen, touchscreens met interactieve maquettes, beeldschermen en projectievlakken opgehangen.

Wauben Architects heeft zowel het ontwerp als de technische uitwerking van de buizenconstructie gemaakt. Ook de unieke interactieve maquettes, waaronder een 3D-model van de ondergrondse mijngangen onder Heerlen, hebben we volledig uitgewerkt én met CAD/CAM-technieken zeer kostenefficiënt kunnen produceren.

Van het gebruik van mijnwater is tevens door ons een documentaire gemaakt met uitleg over de duurzame toepassingen in de energiezuinige gebouwen.
Tags: ,