Cultuurcluster Heerlerheide

[20-10-2011 | 4474 views]

Locatie

Corneliusplein Heerlerheide

Opdrachtgever

Weller / aannemersbedrijf Jongen

Programma

Nieuwbouw 20.500m2 cultuurcluster: gemeenschapshuis (met deelbare theaterzaal voor 1000 personen), grand café, bibliotheek, stadsdeelwinkel, 6 retailunits, supermarkt, 50 woningen en openbare parkeergarage voor 270 voertuigen

Links

Cultuurcluster Heerlerheide interieur
Mijnwaterinfocentrum Heerlerheide

Toelichting

De nieuwbouw van het cultuurcluster vormt het hart van de integrale gebiedsontwikkeling van Heerlerheide, een voormalige mijnkoloníe in Heerlen.

Het meest prominente onderdeel van het gebouw is de transparante koeltoren, een duidelijke referentie naar de betonnen koeltorens, die prominent op ieder mijnbouwterrein aanwezig waren. Deze unieke dubbel-gekromde gevel in glas en staal, een zogenaamde parabolische hyperboloïde, is binnen een krap budget gerealiseerd.

Het project kent een uitgekiend passief ontwerp, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van passieve zonne-energie en hoogteverschillen in het terrein. Prominent onderdeel van het gebouw is de meedraaiende zonwering, die bovendien autarkisch wordt aangedreven middels PV-cellen. Zo wordt oververhitting in de zomer voorkomen en de koellast aanzienlijk beperkt. Het gebouw maakt als eerste ter wereld gebruik van geothermische energie uit de voormalige kolenmijnen.








Tags: , , ,