Grenzeloos bouwen met lucht

[28-11-2015 | 5565 views]

Af en toe zorgt nieuwe technologie voor een (kleine) revolutie in architectuur… Zo ook met transparante ETFE luchtkussens.

Inmiddels zijn enkele grote projecten gerealiseerd met dit unieke transparante materiaal, maar de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos!

Bij het ontwerpen van een nieuw gebouwconcept, vormen de specifieke materiaaleigenschappen vaak de grenzen van ontwerpvrijheid. Met EFTE worden deze gigantisch opgerekt! Niet zo vreemd dus, dat dit materiaal mij inspireerde om tot geheel nieuwe concepten te komen…


 

Balloon

Een goed voorbeeld is mijn ontwerp voor Kinderstad Balloon met een zestal enorme geschakelde EFTE-ballonnen bovenop een bestaand ziekenhuis.

Deze unieke toepassing van EFTE-luchtkussens heeft geleid tot een zeer herkenbaar en expressief ontwerp, waarbij het bestaande gebouw op bijzondere wijze wordt opgewaardeerd. Bovendien is met beperkte middelen een unieke beleving gecreëerd, waar zieke kinderen even kunnen ontsnappen aan de realiteit…

Iedere ballon is opgebouwd uit een radiaal frame van stalen I-profielen waarop de klemprofielen met EFTE-luchtkussens zijn gemonteerd.
De luchtkussens worden gevormd door 4 lagen folie, bedrukt met een gekleurd noppen-patroon. Door de luchthoeveelheid te variëren vallen de noppen meer of minder op elkaar kan de transparantie (en zonwerendheid) traploos worden ingesteld!

EFTE heeft nog andere specifieke materiaaleigenschappen die tot mijn verbeelding spreken:
>► Het heeft slechts 7% van het gewicht van glas
► Er zijn zeer grote vlakken mogelijk tot 10x10m. / 130x3m.
► Het is hoogwaardig isolerend, Rc=3,5 (bij 3-laagse toepassing)
>► De elasticiteit is zeer hoog (400%) zonder permanente vervorming
► Het is vuilafstotend / zelfreinigend
► De geluidsabsorptie is uitmuntend


 

Inflatheater

Bouwen met lucht daagt mij uit om de grenzen van architectuur te verleggen. Wat zou er gebeuren als je de hele onderconstructie weglaat en enkel luchtkussens met elkaar verbindt?

Dit idee heb ik uitgewerkt in het ontwerp van een radicaal vernieuwende theaterruimte in het kader van een internationale ideeënprijsvraag: het ‘Inflatheater’.

Door de luchthoeveelheid in de kussens te variëren kan iedere gewenste ruimte gecreëerd worden, van compact en knus tot groots en spectaculair.

Middels computergestuurde kleppen kunnen de kussens zeer snel worden gevuld of leeg gelaten volgens een vooraf ingesteld programma. Zo kan het theater volledig meebewegen met de voorstelling!

Door de folies gedeeltelijk te bedrukken is de transparante huid geschikt voor integrale projecties. Naast een enorm billboard kan zo ook de sfeer ín het theater eenvoudig worden aangepast.

Het ‘Inflatheater’ is eenvoudig op iedere plek tijdelijk op te bouwen. Het basisframe (geballast door te vullen met water) wordt uitgeklapt, de EFTE-kussens uitgerold en opgeblazen. Gereed voor gebruik binnen 20 minuten!

Je kunt je voorstellen dat zo’n ruimte een unieke beleving geeft, zeker als de theatervorm wordt aangepast als onderdeel van de voorstelling!

Architectuur en theaterkunsten versmelten tot een nieuwe kunstuiting…


 
Ook in mijn meest recente ontwerpuitdagingen blijven de mogelijkheden van ETFE prikkelen.

Al benieuwd naar het volgende `grensverleggende’ project…??!